sobota, 12 maja 2012

Victoria sponge cake -coś angielskiego z polskim akcentem.


Dziś kolej na Wyspy :) Proste, pyszne ciasto, wręcz rewelacyjne, które jest tam bardzo popularnym ciastem. U mnie z dodatkiem ananasa, a można robić z masą innych owoców.
Nazwa ciasta pochodzi od królowej Victorii :) Było to jej ulubione ciasto :)
Góry ciasta się nie dekoruje, jedynie cukrem pudrem, ale z moją wyobraźnią nie mogę walczyć.

Składniki:
  •  170 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiej margaryny Kasi
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
Środek ciasta:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%.
  • 3 łyżki czekolady w proszku (np. takiej, z której robi się czekoladę na gorąco)
  • 1 mały świeży ananas
  • cukier puder do posypania i kilka kawałeczków ananasa do dekoracji.


Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.  
Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielmy ciasto wzdłuż na dwa krążki.


Śmietanę ubijamy, a potem dodajemy czekoladę w proszku i nadal miksujemy. Ubitą śmietanę nakładamy na spód ciasta, potem obieramy ananasa i kroimy na kawałki u układamy na kremie. Ja dodatkowo delikatnie smaruje od środka drugą połówkę krążka i nakładam na ciasto. Następnie posypuję cukrem pudrem i nakładam kawałeczki ananasa na górę.


Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na godzinkę.




Życzę Smacznego moi mili :)



13 komentarzy:

  1. Zawitał piękny dzionek na niebie.
    Ach! Jakże ja lubię Ciebie!
    Niosę z mej duszy życzliwej,
    wianek życzeń dla Ciebie!
    Niech Ci jasne słońce świeci.
    Żyj szczęśliwie wśród radości.
    Niech Ci czas, jak strzała leci,
    pełen uciechy i pomyślności…
    Słonecznie i srebrzyście ,pozdrawiam i życzę,
    cudownej niedzieli…

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko dziękuję :*:*:*:* Tobie również takiego, a nawet lepszego :)

      Usuń
  2. Nie znam tego ciasta, wygląda bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko, pyszne, proste i można dawać jakie się chce składniki :)

      Usuń
  3. MMMmmm... smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Bardzo dziękuję, przyda się:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, myślę, że jeszcze pyszniej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Malwinko, pyszne, proste i można dawać jakie się chce składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...