niedziela, 7 kwietnia 2013

Pijany kokos ;)



Pora na kolejne ciasto, które zrobiło furorę  największą w gronie…. Mężczyzn :)  Byli zachwyceni.
Wódka w cieście (a robiłam pierwszy raz, była naprawdę strzałem w dziesiątkę. Znów korzystałam z przepisu ze strony mojeciasto.pl. Szczerze polecam ;))))


Lista składników
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 szklanki mąki (420 g)
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 300g dżemu z czarnej porzeczki
krem:
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 1 szklanka czystej wódki
  • Wymiary blachy: 280x235 mm
  • Ilość porcji: 12
Do miski wsyp kaszę, wiórki, cukier, wlej wódkę i wymieszaj. Zostaw na nos w lodówce
Następnego dnia utrzeć   margaryne na krem dodając po łyżce masę kokosową.
Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i   margarynę. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem.
Ciasto posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 15 minut

Polecam, przeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeprzyszne ciasto :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...