Pora na kolejne ciasto, które zrobiło furorę największą w gronie…. Mężczyzn :) Byli zachwyceni.
Wódka w cieście (a robiłam pierwszy raz, była naprawdę strzałem
w dziesiątkę. Znów korzystałam z przepisu ze strony mojeciasto.pl. Szczerze
polecam ;))))
Lista
składników
- 1 kostka margaryny
- 2,5 szklanki mąki (420 g)
- 1/2 szklanki cukru (125 g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 300g dżemu z czarnej porzeczki
krem:
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 1 szklanka czystej wódki
- Wymiary blachy: 280x235 mm
- Ilość porcji: 12
Do miski wsyp kaszę, wiórki, cukier, wlej wódkę i
wymieszaj. Zostaw na nos w lodówce
Następnego dnia utrzeć margaryne na krem dodając po łyżce masę kokosową.
Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i margarynę. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem.
Ciasto posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Następnego dnia utrzeć margaryne na krem dodając po łyżce masę kokosową.
Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i margarynę. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem.
Ciasto posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 15 minut
Na pewno jest przepyszne, skoro już nawet tak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSłodkosci nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuń