Babeczki, małe, duże, średnie i w ogóle jakie chcecie. Uwielbiam i robię dość często. Tu robiłam z myślą o świętach z kajmakiem ;-) ojj mam smak w ustach do dziś ;-)
-150 g mąki
-50 g cukru pudru
-1 jajko
-50 g margaryny Kasię lub masło
-szczypta soli morskiej ( lub zwykłej)
Dodatki do babeczek:
-masa kajmakowa (krówkowa) ok. 400 g
-dżem truskawkowy
-orzechy włoskie
Mąkę przesiać,
cukier puder i margarynę siekamy nożem lub blenderem siekaczem.
Dodajemy jajko, szczyptę soli i zagniatam ciasto. W
razie potrzeby możemy delikatnie podsypuję mąką, jeśli ciasto byłoby troszkę
kleiło się. Zawijam w folię, wstawiam do lodówki na około 40 minut. Wyjmuję z lodówki, wałkujemy
nie za cienko, nie za grubo i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Foremki na
babeczki uprzednio smarujemy masłem i nakładamy ciasto delikatnie przyciskając
do foremki. Ja dodatkowo sobie jeszcze delikatnie nakłuwam.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200’C i
piekę na zrumieniony kolor około 10 – 15 minut.
Wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie
dodajemy do każdej po 1 łyżeczce dżemu a potem na to masę kajmakową i pół
orzecha do dekoracji
Można od razu zjeść lub ostawić do lodówki.
Są kruche
i przepyszne, polecam!
Brzmi smakowicie. Moja córka ma w niedzielę 17-ste urodziny i choć ja jestem istne antytalencie do pieczenia mam zamiar jutro jej zrobić babeczki kajmakowe-jej ulubione, I to właśnie w/g tego przepisu. Dziękuję bardzo!Mama Kamila
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że się udały ?:)
OdpowiedzUsuń