Pogácsa - małe,
niesłodkie drożdżowe, o warstwowej strukturze – bułeczki.
Mogą
być maślane, serowe, ze skwarkami itp.
Ja
postanowiłam zrobić nadziewane moim mixem. Nie ukrywam, że to moje jak i mojej
rodzinki ulubiona przekąska. Rewelacyjna na śniadanie, kolacje, a nawet jak
ktoś ma ochotę to na obiad. My mieliśmy właśnie na sobotnią kolację i jedli, aż
im się uszka trzęsły- Poważnie ! ;-) Są naprawdę przepyszne! Troszkę roboty
jest przy nich, ale warto.
·
500 g mąki
·
50 g drożdży
·
5 łyżek oliwy
·
pół szklanki mleka
·
pół szklanki śmietany
·
3 łyżki cukru
·
1 jajko
·
szczypta sól morskiej
Farsz:
·
laska kiełbasy zwyczajnej
·
8 szt. dużych pieczarek
·
cebula
·
ząbek czosnku
·
papryka czerwona słodka w proszku
·
sól morska
·
pieprz kolorowy
Pomada:
·
1 rozbełtane jajko
Mleko podgrzać
i ostudzić by było letnie. Dodać rozkruszone drożdże, cukier i część (250g)
przesianej mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja
nastawiam piekarnik by było ciepło w kuchni). Ciasto powinno wyrosnąć dwa razy
tyle. Potem dajemy resztę przesianej mąki, oliwę, śmietanę sól i 1 jajko (
jajko wcześniej rozbełtać widelcem).
Ciasto dobrze wyrobić by odrywało się od rąk. Ale było lekkie i elastyczne. Rozwałkować na ok 1,5 cm pociąć wzdłuż i wszerz w paski. Następnie wykrawać kółka używając przy tym szklanki ( im większa średnica tym wygodniej). By zrobić jedną bułeczkę potrzebujemy dwie części. Na jedną nakładamy farsz. Zaraz powiem jak zrobić go. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Ciasto dobrze wyrobić by odrywało się od rąk. Ale było lekkie i elastyczne. Rozwałkować na ok 1,5 cm pociąć wzdłuż i wszerz w paski. Następnie wykrawać kółka używając przy tym szklanki ( im większa średnica tym wygodniej). By zrobić jedną bułeczkę potrzebujemy dwie części. Na jedną nakładamy farsz. Zaraz powiem jak zrobić go. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Farsz- czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki
kroimy i podsmażamy na maśle, ale wcześniej chwile dusimy z dodatkiem małej
ilości wody. Tak samo robimy z cebulą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, smażymy w
małej ilości oliwy. Jak wszystko ostygnie to łączmy razem, dodajemy sól, pieprz
i paprykę. I farsz gotowy.
Na jedną część
nakładamy farsz. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Smarujemy
rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym na 180 ‘ C ok 25 min na złoty
kolor.
Życzę wszystkim
smacznego i gwarantuje, że posmakuje :)
Ale kusisz Gosia! Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAniu są pyszne ;-))) I bardzoooo smaczne tak więc spróbuj :*
Usuń