Znów żurawina, no ale nie moja wina iż ją uwielbiam :) Tym razem coś na alkoholowo. Jednak, jak ktoś nie lubi to może nie dodawać, tylko jakiś sok ;-) Ja użyłam Rum Captain Morgan Black Label 0,7L 40%,
cena sklepowa ok 56 zł ;-) Ale bardzo dobry, mocny w smaku.
Składniki:
4 jabłka
mąka
cukier
1 jajko
3 łyżki masła
pół szklanki rumu
Jabłka obieramy i kroimy na 4 połówki i te połówki jeszcze na pół.
Tak, że z
jednego jabłka wychodzi 8 połówki. Jeśli jabłka są gorzki w smaku to wtedy
obtaczamy je w cukrze. Jeśli są słodkie to nie trzeba.
Kawałki jabłek
obtaczamy w mące potem w jajku.
Potem układamy
na talerzu. Na środek nakładamy żurawinę. Rum rozgrzewamy w rondelku. A potem
skraplamy nasze jabłuszka. Przed
podaniem możemy też zapalić jabłuszka i będą płonące. Ta wersja też może być
dla dzieci, tylko nie dodajemy rumu.
Życzę smacznego
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz