środa, 25 kwietnia 2012

Ferinowe jabłuszka rumowe z żurawiną.

Znów żurawina, no ale nie moja wina iż ją uwielbiam :) Tym razem coś na alkoholowo. Jednak, jak ktoś nie lubi to może nie dodawać, tylko jakiś sok ;-) Ja użyłam Rum Captain Morgan Black Label 0,7L 40%, cena sklepowa ok 56 zł ;-) Ale bardzo dobry, mocny w smaku.


Składniki:
4 jabłka
mąka
cukier
1 jajko
3 łyżki masła
pół szklanki rumu

Jabłka obieramy i kroimy na 4 połówki i te połówki jeszcze na pół.
Tak, że z jednego jabłka wychodzi 8 połówki. Jeśli jabłka są gorzki w smaku to wtedy obtaczamy je w cukrze. Jeśli są słodkie to nie trzeba.
Kawałki jabłek obtaczamy w mące potem w jajku.
Masło, roztopić na patelni i smażyć z obydwu stron kawałki jabłek. 
Potem układamy na talerzu. Na środek nakładamy żurawinę. Rum rozgrzewamy w rondelku. A potem skraplamy nasze jabłuszka.  Przed podaniem możemy też zapalić jabłuszka i będą płonące. Ta wersja też może być dla dzieci, tylko nie dodajemy rumu.

Życzę smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...