Wiecie, co, naszło mnie na takie fajne pyszne eklery. Pamiętam, jako dziecko w niedziele po mszy szłyśmy do cukiernik z siostrą. I ja brałam albo eklera albo ciepłego loda. Eklery wyszły wspaniałe, polecam wam, pyyyyyyyyyyyszotka.
Ciasto ptysiowe:
200 g maki,
100 g margaryny,
5 jajek,
250 ml wody,
szczypta soli morskiej
Sporządzenie:
Przygotować ciasto: zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać na małym ogniu. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.
Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać podłużne eklery w dużych odstępach na lekko posmarowaną blachę. Piec 15-20 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200’C (przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika).
Upieczone i ostudzone eklery przekroić wzdłuż na pół. Górne połówki pokryć polewą. Ja roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej.
Składniki na budyń:
2 szklanki mleka;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
2 łyżki cukru;
1 łyżeczka masła;
cukier wanilinowy;
Odlać pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy.
Można też użyć gotowego budyniu.
Smaczności kochani ;)
Ale bym zjadłam takiego eklerka!!!!
OdpowiedzUsuńwpadaj Anusia ;)
Usuńło matko ale u Ciebie pysznie !!!
OdpowiedzUsuńrhodiana- dziękuję :) zapraszam częsciej :)
UsuńOjej! Nie dość, że cudnie to jeszcze smacznie:) Kto wie, może to kiedyś wypróbuję. ... I masz rację - najważniejsze przed Tobą. Co do dystansu, to choć się staram, niestety, nie zawsze mi się udaje.... Dziękuję za wizytę, zapraszam na mój główny blog o moim regionie - Śląsku, tam przede wszystkim bywam... Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNiom kochana mieszkam bliskooooo regionu Śląskiego, oj bardzooo blisko i na drugi wpadnę :) Co do dystansu- ważne by go troszkę mieć ;)
UsuńWielka miłość mojego dzieciństwa. Zawsze kupowałam w pewnej cukierni na końcu miasta. Pyszności;)
OdpowiedzUsuńDokładnie i moja wielka miłość ;))))) I tak bardzo, bardzo Mnie naszło ;)
UsuńPyszne...
OdpowiedzUsuń21 yrs old Social Worker Garwood Goodoune, hailing from Dolbeau enjoys watching movies like "Sea Hawk, The" and Urban exploration. Took a trip to Flemish Béguinages and drives a F150. Czytaj wiecej tutaj
OdpowiedzUsuń