Nie od dziś wiemy że, DZIECI nie za bardzo lubią rybki (dorośli
również),ale ja wymyśliłam sobie sposób na nie ;-)
Oczywiście pomysł tego pysznego obiadu jest mojego pomysłu. Sola- to
przepyszna rybka, najlepiej smakuje mi świeża, ale mrożone płaty rybne również
są pyszne!.
SOS Cytrynowy:
Można zrobić samemu lub kupić gotowy sos.Dobry jest z Kamisa "danie ze smakiem"ryba w sosie cytrynowym.
Na rozgrzanym maśle-2 łyżkach przesmażamy mąkę.
Bulion rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Wyciskamy z cytryny sok a skórkę ścieramy. Dodajemy to wszystko do mąki na
patelni.
Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i
doprawić do smaku solą, cukrem. Na koniec zaciągnąć dwoma żółtkami wymieszanymi
ze śmietaną. Podgrzewamy, ale nie gotujemy już.
RYBA:
Rybkę (sola- dwa małe płaty) smażymy na 3 łyżkach masła. Dodajemy koperek,
pietruszkę, odrobinę soli i pieprz. Następnie delikatnie rozdrabniamy rybkę
widelcem, mieszamy z sosem i odstawiamy do wystygnięcia.
Na kromki chleba nakładamy gotową rybkę. Na wykałaczkę nabijamy piętkę z
chleba z kromką. W ten sposób powstaje łódeczka. Dodatkowo kładziemy troszkę
koperku na rybę. Jeśli ktoś ma ochotę może pokroić plasterki cytryny do
dekoracji lub dodatkowo sobie jeszcze skropić nią rybkę.
życzę smacznego :)))))))))))))))
Super pomysł! Na pewno żaden mały i duży łakomczuch nie oprze się takim łódeczkom :)
OdpowiedzUsuńMój mały jada z reguły wszystko, ale mam inne niejadki w rodzince i wiem że wartooooo dla takich coś pokombinować :)
Usuń