Dziś wstawiam dopiero, bo tak jak mówiłam, nadal jestem w remoncie kuchni.
Ale już bliżej niż dalej.
Szybki, pyszny tort, serio Wam polecam :)
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g miękkiej margaryny Kasi
- 30 g cukru
- 70g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 jajka
Środek ciasta:
- 400 ml śmietany kremówki 30%.
- ½ kg truskawek świeżych
- 3 łyżki ciemnego kakao do posypania i kilka kawałeczków truskawek do dekoracji.
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem pudrem i cukrem
wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z
proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.
Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją
papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu wyjmujemy do
przestudzenia, następnie dzielmy ciasto wzdłuż na dwa krążki.
Śmietanę ubijamy, następnie 3/4 śmietany nakładamy na spód
ciasta. Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na pół, i kładziemy na
ubitej śmietanie. Następnie przykrywamy drugą częścią. Następnie posypuję
ciemnym kakao i 1/4 śmietany wkładamy do rękawa i dekorujemy śmietaną jak i
truskawkami.
Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić
do lodówki na godzinkę.
Życzę smacznego :;)
śliczny, taki od serca
OdpowiedzUsuńŚliczny! Mama na pewno była zachwycona! :)
OdpowiedzUsuńproste i piękne :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
OdpowiedzUsuńZ pewnością mamie by smakował się podobał !!!!!!!! :)
OdpowiedzUsuń