Chipsy, zmora dzisiejszych czasów. Niestety niezdrowe – te sklepowe. My bardzooo lubimy, więc oprzeć się jest trudno. Dlatego ja robię swoje chipsy.
Jak sporządzić
takie chipsy? Nic trudnego:
- 6 bardzo
dużych ziemniaków (MEGA DUŻYCH)
- oliwa z
oliwek
- sól morska
Ziemniaki
obieramy i kroimy wedle życzenia. Ja na swoim skromnym przyrządzie zrobiłam
proste, karbowane i patyczki.
Ważne, by
potem rozsypać je na ścierce, by jak najwięcej wody wsiąkło w Nią. Następnie
delikatnie każde z różnych rodzajów pokropić delikatnie oliwą, wymieszać i
rozłożyć dość cienko na blaszce i piec w ok 210-220’C ok. 25-30 min. W połowie
pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Można też
robić we frytkownicy, ale są wtedy robione w głębokim oleju.
Na koniec
delikatnie solimy, możemy również użyć papryki ostrej by mieć inny smak, lub
czosnku granulowanego.
Świetnie
smakują z sosem czosnkowym, przepisik na własny sos tutaj –> SOS CZOSNKOWY.
Ferinowe smacznego
:)
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a przy tym odrobina oliwy tylko :)
UsuńO! to jest dobre! Fajny film i ... chrupiemy:)))
OdpowiedzUsuńdokładnie i chrupiemy :D:D
Usuń