Sos czosnkowy
– Ferinkowy ;)
Sos, sosiki,
dipy… Mniam… kto nie lubi ? Ja uwielbiam. A najbardziej te swojej roboty. A
smak ? niezapomniany !!!
Jak
sporządzić taki sos:
-2 ząbki
czosnku
- 5 dużych
pełnych łyżek majonezu (kielecki najlepszy!)
- 5 dużych
pełnych łyżek śmietany (12%)
- sól morska
-pieprz
kolorowy
Czosnek
obieramy i kroimy drobniutko lub rozdrabniamy blenderem, tylko nie wyciskaczem!
Majonez ze
śmietaną ( najlepiej jak składniki są prosto z lodówki) mieszamy razem,
dodajemy czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Nie wiem jak
Wy, ale ja używam tylko soli morskiej i pieprzu kolorowego (jakościowo i
smakowo lepsze).
Tak więc
życzę smacznego :)
Też robię swój sosik czosnkowy, ale zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego :)
OdpowiedzUsuńTeż można używać jogurciku ;-)u Mnie w sumie to zależy od składników jakie mam obecnie w lodówce :)
OdpowiedzUsuńJa też zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego i pieprz biały tutaj, no... ale to już kwestia ... smaku:)))
OdpowiedzUsuńoo pieprzy białego nie używałam chyba spróbuje i tak :) co do jogurtu też tak czasem stosuje :D
Usuń