Dziś czas na gruszki. W przepisie jest 1,4kg gruszek. Dlaczego? bo po obraniu i wykrojeniu środka, akurat zostaje 1kg owoców ;-) A pamiętajmy, że zasada jest 1:1. Czyli 1kg owoców na 1kg cukru.
Składniki:
1,4kg gruszek;1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
1kg cukru.
Sposób przygotowania:
Gruszki
obieramy ze skórki oraz wykrawamy środek. Gruszki kroimy je na małe kawałki.
Wrzucamy na patelnie i delikatnie dodajemy wodę, smażymy na małym ogniu, od
czasu do czasu dolewając wody. Cukier dodajemy do owoców. Dodajemy kwasek
cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by konfitura nie była za
bardzo słodka i nie straciła na kolorze), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku
zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorący dżem nakładamy do czystych
słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było
czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym
ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy
słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz