My ich w nadmiarze w sklepach, sadach, ogródkach ;-) Nie są nawet drogie, więc robię ile się da zapasów z nich na zimę, nie tylko dżemów.. Ale o tym z czasem ;-)
Składniki:
1,4kg jabłek;1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
1kg cukru.
Sposób przygotowania:
Jabłka
obieramy ze skórki oraz wykrawamy środek, koimy je na małe kawałki. Wrzucamy na
patelnie i delikatnie dodajemy wodę, smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu
dolewając wody. Cukier dodajemy do owoców. Dodajemy kwasek cytrynowy ( ja robię
dodaję go po to by konfitura nie była za bardzo słodka i nie straciła na
kolorze), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku
zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorący dżem nakładamy do czystych
słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było
czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym
ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy
słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.
Życzę smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz