piątek, 20 lipca 2012

Dżem jabłkowy



My ich w nadmiarze w sklepach, sadach, ogródkach ;-) Nie są nawet drogie, więc robię ile się da zapasów z nich na zimę, nie tylko dżemów.. Ale o tym z czasem ;-)

 

Składniki:

1,4kg jabłek;
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
1kg cukru.

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki oraz wykrawamy środek, koimy je na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie i delikatnie dodajemy wodę, smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu dolewając wody. Cukier dodajemy do owoców. Dodajemy kwasek cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by konfitura nie była za bardzo słodka i nie straciła na kolorze), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorący dżem nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.

Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...