Czas na konfitury, dżemy, przetwory itp. Jak zawsze, zapełniam regularnie. W tym roku, nie będę miała za dużo czasu i możliwości, więc korzystam z czego się da. Truskaweczki się już skończyły, ale nie wszystkim ;)
Składniki:
1kg truskawek
1/2 łyżeczka
kwasku cytrynowego
1 kg cukru
1 kg cukru
Sposób
przygotowania:
Truskawki dokładnie myjemy i odszypułkujemy, wrzucamy
na patelnie, na małym ogniu. Jeśli chcemy możemy użyć blendera by truskawki
dobrze rozgnieść. Cukier wymieszać w garnku i dorzucić owoce które
wcześniej robiły się ok. 40 min na patelni. Wszystko razem doprowadzić do
wrzenia. I gotować jeszcze ok. 4 min. Dodać kwasek cytrynowy ( ja robię dodaję
go po to by konfitura nie była za bardzo słodka), wymieszać i jeszcze chwilę
gotować. W dużym garnku zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorącą
konfiturę nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy
wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy
słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe
a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20
min.
Smacznego.
Ja planuję po niedzieli morelową zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam jeszcze 3 inne ;-) ale to powoli wstawię ;-) p.s. morel też lubię ;-)
Usuń