Właśnie jest
sezon bławatków, częściej używana nazwa chabrów, to postanowiłam zrobić coś, co
lubię. Połączyć rybę z tymi oto kwiatami. Masa witamin i soli mineralnych,
jakie daje nam bławatek w połączeniu z rybą Solą daje nam pyszne zdrowe
jedzonko, do tego kasza jęczmienna wymieszana z buraczkami.
Procedurę
zbioru, suszenia itp. Podawałam już w innym poście, a mianowicie tym : Chaber bławatek- zbiory, suszenie.
- 4 średnie płaty (filety) Soli
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól morska, pieprz kolorowy
- garść suszonych płatków bławatka (do panierowania)
-oliwa z oliwek do pieczenia ryby
Składniki na sos:
- 4 papryczki chili
-4 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
-5 łyżek oliwy z oliwek
-płaska łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
-łyżka octu winnego.
Dodatkowo:
-3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
-4 łyżki buraczków
- świeży cząber
-sól morska
Rybę myjemy, osuszamy, delikatnie solimy, pieprzymy i
posypujemy ziołami prowansalskimi z obu stron. Następnie wszystkie składniki na
sos miksujemy. Przelewamy sos do rondelka i gotujemy na małym ogniu ok 8 min. W
tak gotowym sosie musztardowo –chili panierujemy rybę, a następnie obsypujemy
delikatnie płatkami bławatka z każdej strony. Ryba może nam się delikatnie
rozwalać, ale właśnie w tym cały sęk, bo na patelni możemy sobie ją formować w
dowolny sposób. Smażymy na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor.
Dodatkowo
możemy podawać z kaszą zabarwioną buraczkami. Buraczki miksujemy w blenderze i
dodajemy do ugotowanej kaszy, która gotowała się w osolonej wodzie. Kaszę z
buraczkami mieszamy i nakładamy na talerz. Ja użyłam foremki gwiazdki do
ciastek, by na talerzy było nie tyle kolorowo, co i estetycznie. Dekorujemy
świeżym cząbrem. Jak ktoś nie ma, może być koper.
Jakie wyszukane danie i jak pięknie zaserwowane:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu ;-)
Usuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńMnie też jakoś chabry pasują do ryby:)
OdpowiedzUsuń