niedziela, 15 grudnia 2013

Kołacz z orzechową kruszonką.


Dziś zaprezentuję wam kołacz z kruszonką. Słowo kołacz to inaczej pieczywo. Często mylone z kołoczem śląskim. Popularnego placka.
Mój kołacz był pyszny i domownicy nie mogli się doczekać go więc go kroili na gorąco.

Ciasto wzięłam ze stronki jednej z ulubionych:





Składniki:
  • 2 szklanki mąki (340g)
  • 1/3 szklanki cukru (70g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 20g drożdży
  • 1/5 kostki do pieczenia (50g)
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 1/10 kostki do pieczenia (25g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki mąki (55g)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
*  Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Pozostałe białko odłóż do posmarowania ciasta.
*  Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.
*  Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
*  Przygotuj kruszonkę. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.
*  Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160’C około 40 minut.

Życzę smacznego

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...