Dziś zaprezentuję wam kołacz z kruszonką. Słowo kołacz to inaczej pieczywo. Często mylone z kołoczem śląskim. Popularnego placka.
Mój kołacz był pyszny i domownicy nie mogli się doczekać go więc go kroili na gorąco.
Ciasto wzięłam ze stronki jednej z ulubionych:
Składniki:
- 2 szklanki mąki (340g)
- 1/3 szklanki cukru (70g)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 20g drożdży
- 1/5 kostki do pieczenia (50g)
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/10 kostki do pieczenia (25g)
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mąki (55g)
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
*
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i
mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
* Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i
sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod
koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia.
Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Pozostałe białko odłóż do
posmarowania ciasta.
*
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić
od rąk.
*
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż
do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
*
Przygotuj kruszonkę. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i mąkę wymieszaj
w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.
* Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp
orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160’C około 40 minut.
Życzę smacznego
Ta orzechowa kruszonka jest cudowna ! Ach zjadłabym takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta. no i orzechowa kruszonka <3
OdpowiedzUsuńojoj, ale wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńTradycyjny kołacz, a do tego kruszonka - pyycha... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzieki dziewczyny ;)
OdpowiedzUsuń