sobota, 30 czerwca 2012

Tarta z kremem waniliowo-jagodowym, masą śmietanową i prażonymi migdałami ;-)


Tarta, kolejna tarta. Kocham kruche ciasto, a tarta zawsze wygląda apetycznie. Tym razem zrobiłam obłędną w smaku z kremem waniliowo- jagodowym, na to masa śmietanowa i pyszne prażone migdały ;-) niebo w gębie ;-) uwierzcie mi boska !!!

W tle bardzooooooooooooo dobre węgierskie białe wino ;-) Zabijcie mnie, ale wywaliłam butelkę wrrrr, a szkoda, bo nie jak znów będę mieć węgierskie wino to nie będę pamiętać, że to "to" winko. Ehh ;-)
Składniki na tarte:
-200 g mąki
-100 g cukru pudru
-1 jajko
-100 g margaryny Kasię
-szczypta soli

Mąkę przesiać, cukier puder i margarynę siekamy nożem lub blenderem siekaczem.
Dodajemy jajko, szczyptę soli i zagniatam ciasto. W razie potrzeby możemy delikatnie podsypuję mąką, jeśli ciasto byłoby troszkę kleiło się. Zawijam w folię, wstawiam do lodówki na około 40 minut. Wyjmuję z lodówki, wałkujemy nie za cienko, nie za grubo i władamy do formy. 

Forma na tarte powinna być uprzednio wysmarowana margaryną. Nakładamy ciasto, delikatnie przyciskając do foremki. Ja dodatkowo sobie jeszcze delikatnie nakłuwam.  
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200’C i piekę na zrumieniony kolor około 20 – 25 minut. Wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Składniki na Krem waniliowo-jagodowy:
-3 żółtka
-4 łyżki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-500 ml mleka
-2 płaskie łyżeczki ekstraktu waniliowego
-1 szklanka świeżych jagód

Krem waniliowy najlepiej zrobić wcześniej (dzień wcześniej), albo tak jak ja dzisiaj a jutro będę jeść cały tort już zrobiony ;-) Wszystkie składniki (ekstrakt dodajemy po zrobieniu kremu) na małym ogniu podgrzewamy. 



 Mieszamy tak by nic nie przywarło do dna garnka. Po zgęstnieniu kremu przerywamy podgrzewanie i dodajemy ekstrakt. Dajemy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.

Na drugi dzień, dodajemy zmiskowane w blenderze jagody i całość miksujemy.
Składniki ma masę śmietanową:
-500 ml śmietany kremówki 30%
-opak. cukru wanilinowego

Dodatkowo:
-garść migdałów (płatków)

Śmietanę miksujemy z cukrem wanilinowym na puch.



Na spód tarty nakładamy krem waniliowo-jagodowy, potem masę śmietanową i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów ( prażenie, polega na wysypaniu migdałów na suchą patelnię i delikatnym podpieczeniu na złoty kolor. 


Ważne, by ich nie spalić, bo nagle w pewnym momencie osiągają pożądany kolor.).

Tak zrobioną tarte, dajemy do lodówki na min 2-3h.




















Smacznego wszystkim życzę, ale ostrzegam, jest obłędnie pyszna ! ;-)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...