Tarta, kolejna tarta. Kocham kruche ciasto, a tarta zawsze wygląda
apetycznie. Tym razem zrobiłam obłędną w smaku z kremem waniliowo- jagodowym,
na to masa śmietanowa i pyszne prażone migdały ;-) niebo w gębie ;-) uwierzcie
mi boska !!!
W tle bardzooooooooooooo dobre węgierskie białe wino ;-) Zabijcie mnie, ale wywaliłam butelkę wrrrr, a szkoda, bo nie jak znów będę mieć węgierskie wino to nie będę pamiętać, że to "to" winko. Ehh ;-)
Składniki na tarte:
-200 g mąki
-100 g cukru pudru
-1 jajko
-100 g margaryny Kasię
-szczypta soli
Mąkę przesiać, cukier puder i margarynę siekamy nożem lub blenderem
siekaczem.
Dodajemy jajko,
szczyptę soli i zagniatam ciasto. W razie potrzeby możemy delikatnie podsypuję
mąką, jeśli ciasto byłoby troszkę kleiło się. Zawijam w folię, wstawiam do
lodówki na około 40 minut. Wyjmuję z lodówki, wałkujemy nie za cienko, nie za
grubo i władamy do formy.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200’C i piekę na zrumieniony kolor
około 20 – 25 minut. Wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Składniki na Krem waniliowo-jagodowy:
-3 żółtka
-4 łyżki cukru
-2 łyżki mąki
ziemniaczanej
-500 ml mleka
-2 płaskie
łyżeczki ekstraktu waniliowego
-1 szklanka
świeżych jagód
Krem waniliowy najlepiej zrobić wcześniej (dzień wcześniej), albo tak jak
ja dzisiaj a jutro będę jeść cały tort już zrobiony ;-) Wszystkie składniki
(ekstrakt dodajemy po zrobieniu kremu) na małym ogniu podgrzewamy.
Mieszamy tak by nic nie przywarło do dna garnka. Po zgęstnieniu kremu
przerywamy podgrzewanie i dodajemy ekstrakt. Dajemy do wystudzenia i wkładamy
do lodówki.
Na drugi dzień, dodajemy zmiskowane w blenderze jagody i całość miksujemy.
-500 ml śmietany kremówki 30%
-opak. cukru wanilinowego
Dodatkowo:
-garść migdałów (płatków)

Ważne, by ich nie spalić, bo nagle w pewnym momencie osiągają pożądany kolor.).
Tak zrobioną tarte, dajemy do
lodówki na min 2-3h.
Smacznego wszystkim życzę, ale ostrzegam, jest obłędnie pyszna ! ;-)
Ale kusisz Gosia! Ale wróciłam już do Krakowa, więc w tygodniu też coś upiekę :)
OdpowiedzUsuńTa tarta musi być boska!!
OdpowiedzUsuńPieczcie kochane, pieczcie ;-)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuń