sobota, 6 kwietnia 2013

Bajaderka - czyli coś mocno czekoladowego.



Ciasto robiłam z przepisów na stronie mojeciasto.pl . Przyznam, że było bardzo pyszne.  Dlatego osobiście polecam.



Lista składników
  • 1 kostka margaryny
  • 4/5 szklanki cukru (200 g)
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (420 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 2 szklanki bakalii (rodzynki, suszone morele, orzechy)
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 5 łyżek kakao
  • 400g twardej marmolady
polewa:
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Wymiary blachy: 280x235 mm
Ilość porcji: 15

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.
Dwie formy prostokątne o wymiarach 22x28cm wysmaruj   margaryną i obsyp mąką. Dno każdej z przygotowanych form wylep jedną częścią ciasta. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut. Przygotuj masę. Grubszy placek ciasta pokrusz w dłoniach. W misce wymieszaj mleko, cukier puder, kakao, połowę marmolady i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dodaj pokruszone ciasto i bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.
Pozostawiony placek ciasta posmaruj resztą marmolady. Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześnie masę, równomiernie rozprowadź i lekko ugnieć. Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej ciasto.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 25 minut


smacznego kochani :))))))

4 komentarze:

  1. Wielbiciele czekolady będą zachwyceni:)
    pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciacho! Super:)
    Btw: ruszyła blogowa akcja, która ma na celu rozpowszechnienie bloga, który Ci się podoba. Twój dostał nominację ode mnie ... szczegóły i pytania do Ciebie na moim blogu: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com :) Zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...