Ciasto robiłam z przepisów na stronie mojeciasto.pl . Przyznam,
że było bardzo pyszne. Dlatego osobiście
polecam.
Lista
składników
- 1 kostka margaryny
- 4/5 szklanki cukru (200 g)
- 2 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki (420 g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
- 2 szklanki bakalii (rodzynki, suszone morele, orzechy)
- 1 gorzka czekolada (100 g)
- 5 łyżek kakao
- 400g twardej marmolady

polewa:
- 1 gorzka czekolada (100 g)
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wymiary blachy: 280x235 mm
Ilość porcji: 15
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż
do miski, wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć. Ciasto podziel na
dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.
Dwie formy prostokątne o wymiarach 22x28cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Dno każdej z przygotowanych form wylep jedną częścią ciasta. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut. Przygotuj masę. Grubszy placek ciasta pokrusz w dłoniach. W misce wymieszaj mleko, cukier puder, kakao, połowę marmolady i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dodaj pokruszone ciasto i bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.
Pozostawiony placek ciasta posmaruj resztą marmolady. Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześnie masę, równomiernie rozprowadź i lekko ugnieć. Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej ciasto.
Dwie formy prostokątne o wymiarach 22x28cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Dno każdej z przygotowanych form wylep jedną częścią ciasta. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut. Przygotuj masę. Grubszy placek ciasta pokrusz w dłoniach. W misce wymieszaj mleko, cukier puder, kakao, połowę marmolady i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dodaj pokruszone ciasto i bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.
Pozostawiony placek ciasta posmaruj resztą marmolady. Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześnie masę, równomiernie rozprowadź i lekko ugnieć. Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej ciasto.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 25 minut
smacznego kochani :))))))
Wielbiciele czekolady będą zachwyceni:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam 6niebo
o taaak.. bajerancki deser! :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńAle ciacho! Super:)
OdpowiedzUsuńBtw: ruszyła blogowa akcja, która ma na celu rozpowszechnienie bloga, który Ci się podoba. Twój dostał nominację ode mnie ... szczegóły i pytania do Ciebie na moim blogu: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com :) Zapraszam do zabawy!