Lody, lody…
lody. Nie raz się zbierałam by je zrobić. Kiedyś lata temu zrobiłam wodne, ale
jakoś mi nie podeszły. Będę jeszcze robić sorbet, ale to niebawem. Jednak, chciałam zrobić swoje, pyszne lody i
przede wszystkim zdrowe z wiadomymi składnikami. A że, znów zbierałam jagody to
zrobiłam z jagodami również.
1 litr
mleka UHT 2% (z kartonu)
2 żółtka
3 łyżki
cukru
1 opak.
cukru wanilinowego
¾ szklanki
jagód
Mleko
zagotować. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy zmiksować mikserem. I powolutku
dodać do gotującego się mleka. Jak zacznie gęstnieć to zmiksować i jeszcze
chwilę gotować. Następnie dać do wystygnięcia. Potem, wstawić część przelać do
jednego pojemnika. Z tej masy wyjdą waniliowe lody, a do drugiej części dodać
wcześniej rozdrobnione w blenderze jagody.


Ważne, by
wam się za mocno nie zmroziły, bo wtedy jest dużo skrobania ;-)
Są
przepyszne, mówię szczerze !!
aż sobie chyba zrobię, takie semifreddo
OdpowiedzUsuńsą pyszne, polecam ;-)))))
UsuńPychotka!!!!!!!! :)
OdpowiedzUsuńdomowe lody rozkoszne są!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńdziękuję Dusiu ;-))
UsuńMam pytanie: jak chcę zrobić waniliowe to robie tak jak w przepisie, tylko nie dodaję jagód. Tak? :)) P.S świetny blog :*
OdpowiedzUsuńTak ;)
Usuńwłaśnie zrobiłam jak trzeba ale moja "masa" nie zgęstniała tak jak w przepisie :(
OdpowiedzUsuńKtore robilas?
UsuńDziś taki upalny dzień, ze zrobię sobie takie lody - agrestowe :)
OdpowiedzUsuńJak zrobić lody toffi / carmel ?
OdpowiedzUsuńJak bede robic tam znac ;)
Usuń