piątek, 20 lipca 2012

Dżem gruszkowy


Dziś czas na gruszki. W przepisie jest 1,4kg gruszek. Dlaczego? bo po obraniu i wykrojeniu środka, akurat zostaje 1kg owoców ;-) A pamiętajmy, że zasada jest 1:1. Czyli 1kg owoców na 1kg cukru.

Składniki:

1,4kg gruszek;
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
1kg cukru.

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skórki oraz wykrawamy środek. Gruszki kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie i delikatnie dodajemy wodę, smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu dolewając wody. Cukier dodajemy do owoców. Dodajemy kwasek cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by konfitura nie była za bardzo słodka i nie straciła na kolorze), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorący dżem nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.