piątek, 20 lipca 2012

Dżem malinowy


Czas na mmmm... maliny ;-) Ohh marzy mi się dobra nalewka z malin, ale.. na to czas akurat przyjdzie. Dżem malinowy jet pyszny, ale ostrzegam słodki. Same maliny są słodkie, a cukier dosładza je bardziej. Polecam cukier żelujący niskosłodzony. Tak jak mówiłam zawsze robię z normalnego cukru, ale jakiś czas temu wygrałam spory zapas żelfixów i cukrów żelujących, więc muszę je z użyć, a złe nie są ;-)

Składniki:
600g  malin
1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego
1/2 cukieru żelującego 3:1

Sposób przygotowania:
Maliny dokładnie myjemy i osuszamy. Wrzucamy na patelnie, na mały ogień. Dodajemy cukier żelujący i gotujemy.  Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. I gotować jeszcze ok. 4 min. Dodać kwasek cytrynowy (kolorek nam nie zaniknie dżemu i nie będzie aż tak słodki). Jak zacznie pojawiać się piana na dżemie to ściągamy patelnie z ognia,usuwamy pianę lub mieszamy aż zniknie. Gorący dżem nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Po nałożeniu, zakręcami mocno słoik i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.