środa, 18 lipca 2012

Konfitura truskawkowa


Czas na konfitury, dżemy, przetwory itp. Jak zawsze, zapełniam regularnie. W tym roku, nie będę miała za dużo czasu i możliwości, więc korzystam z czego się da. Truskaweczki się już skończyły, ale nie wszystkim  ;)


Składniki:
1kg truskawek 
1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 kg cukru

Sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie myjemy i odszypułkujemy, wrzucamy na patelnie, na małym ogniu. Jeśli chcemy możemy użyć blendera by truskawki dobrze rozgnieść. Cukier wymieszać w garnku i dorzucić owoce które wcześniej robiły się ok. 40 min na patelni. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. I gotować jeszcze ok. 4 min. Dodać kwasek cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by konfitura nie była za bardzo słodka), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorącą konfiturę nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ja planuję po niedzieli morelową zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam jeszcze 3 inne ;-) ale to powoli wstawię ;-) p.s. morel też lubię ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...