poniedziałek, 31 grudnia 2012

Bakaliowe maślane kąski - coś na Sylwestra



Bakaliowe maślane kąski
Witam i przepraszam, że tak dłuuuugo nie byłam. Wybaczcie. Jestem już i nadrabiam. Mogę wam obiecać, że piekłam bardzooooo dużo przez ten czas i będę dodawać jedzonko tutaj na blogu ;)
Polecam wam coś akurat na jutro, na Sylwestra. Bakaliowe maślane kąski, mogą być polane czekoladą ;) i posypane orzechami. Naprawdę, pyszne !




  • 1 ½ kostki margaryny Kasi
  • 1kg mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 400g cukru,
  • ½ aromatu waniliowego,
  • tabliczka czekolady 60% cacao,
  • 120g posiekanych bakalii,
Przygotowanie:
 Zimną margarynę Kasię kroimy w kostkę i wrzucamy do mąki wymieszanej z solą, cukrem i aromatem waniliowym.
Zagniatamy ciasto by było elastyczne, może delikatnie się lepić. Formujemy kulę i wkładamy na 1h do lodówki.
Bakalie kroimy ( rodzinki, daktyle), a wszystkie orzechy wkładamy do woreczka i tłuczemy tłuczkiem.
Po wyciągnięciu ciasta dokładamy do niego rozdrobnione bakalie, wałkujemy i tniemy na prostokąciki obojętnej wielkości.
Pieczemy przez 30 minut w 160’C na złoty kolor.  Po przestygnięciu rozpuszczamy czekoladę i polewamy po każdym ciastu, na brzegach więcej i posypujemy bakaliami. Dajemy do ostygnięcia czekolady i możemy potem już jeść. Życzę smacznego

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.