
Szarlotka niby proste ciasto, ale może właśnie jednak ciasto nie wyjść. Albo zakalec, albo za twarde. Wiem coś o tym bo nieraz się nacięłam. I czekałam na dzień, aż znajdę taki przepis który po pierwsze spowoduje że ciasto wyjdzie, będzie smaczne i każdy kto spróbuje skorzystać z przepisu również go zrobi. Bo nie ukrywajmy.
W kruchym cieście najważniejsza jest proporcja składników.
Z tego przepisu wyjdzie Wam świetny spód, zaręczam własną głową :)
- 1,5 kg jabłek do pieczenia
- 210 g masła
- 360 g mąki tortowej
- szklanka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Mąkę koniecznie przesiać przez sitko, dodajemy pokrojone na kawałki masło (dla tych co jeszcze nie znają prostego przepisu na masło zapraszam pod link MASŁO :) ), żółtka połowę szklanki cukru i szczyptę soli. Następnie wszystko siekamy nożem, a później zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2h.

Musiała pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak bylo ;)
UsuńCudowna szarlotka, w urodziny robię :-)
OdpowiedzUsuńwyszła pysznie, dzięki
OdpowiedzUsuń