wtorek, 24 kwietnia 2012

Mini kotleciki schabowe z ryżem w majonezie - pomysł Feri ;-)

A to fajne danie kiedyś ja wymyśliłam, by  w jakiś inny sposób podać mięso schabowe.

Ja to robię dla 2 osób, więc biorę.

Składniki:
-2 duże kotlety schabowe
-1 torebka ryżu
-3-4 łyżki majonezu kieleckiego
-przyprawa do dań z ryżem

Do dekoracji:
-kilka listków kolendry
-2 gałązki porzeczki czerwonej
-troszkę świeżego szczypiorki
-2 łyżki majonezu do dekoracji

Sposób przygotowania:
Kotlety ubijamy, przyprawiamy wg własnego sposobu. Ja osobiście dodaje pieprz, sól, przyprawę do mięsa i paprykę słodką i zostawiam na 40 min by przyprawy przesiąkły troszkę do mięsa. Potem kroje w paseczki i panieruję.
Torebkę ryżu gotuje ok 15 min, odcedzam, dodaje przyprawy i ok 3-4 łyżki i mieszkam. Następnie do pojemniczka ubijam ryż i foruję tzw. babki, które potem przekładam na talerz. Kroimy szczypiorek do posypania w około talerza, kotleciki dekorujemy majonezem do ryżu dokładam świeżą kolendrę (polecam zasadzić sobie, świetna przyprawa) i po 1 gałązce porzeczki czerwonej.

Danie naprawdę pyszne, polecam.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.