poniedziałek, 28 maja 2012

Torcik Feri dla mamy na Dzień Matki


Dziś wstawiam dopiero, bo tak jak mówiłam, nadal jestem w remoncie kuchni.
Ale już bliżej niż dalej. 
Szybki, pyszny tort, serio Wam polecam :)



Składniki:
  •  170 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiej margaryny Kasi
  • 30 g cukru
  • 70g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
Środek ciasta:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%.
  • ½ kg truskawek świeżych
  • 3 łyżki ciemnego kakao do posypania i kilka kawałeczków truskawek do dekoracji.

Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów. 
Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielmy ciasto wzdłuż na dwa krążki.
Śmietanę ubijamy, następnie 3/4 śmietany nakładamy na spód ciasta. Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na pół, i kładziemy na ubitej śmietanie. Następnie przykrywamy drugą częścią. Następnie posypuję ciemnym kakao i 1/4 śmietany wkładamy do rękawa i dekorujemy śmietaną jak i truskawkami. 


Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na godzinkę.

Życzę smacznego :;)

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.