niedziela, 15 lipca 2012

Cukier różany


Ojjjj kochani, cóż to za zapach!
Udało mi się upolować w ostatniej chwili, bo już ta róża przekwita. A jaka?
Rosa rugosa Thunb. – róża pomarszczona. A mówiąc prościej krzew róży cukrowej. Za pewne się z nią spotkaliście, często rośnie dziko ;-) Ma cudowny aromat i piękny różowy kolor.

Płatki tej róży są jadalne, więc postanowiłam zrobić cukier różany.  Płatki są bogate w witaminę C, B1, B2, B6, K, E i A jak i składniki mineralne ( potas, fosfor, magnez, siarka, sód, żelazo, wapń i chlor). Więcej nie będę wymieniać, bo sami wiecie, że warto takie płatki mieć i stosować w kuchni.

Cukier jest prosty do zrobienia.
Ja zrobiłam, co prawda mało bo miałam tylko garść płatków, ale dziś znalazłam kolejne krzaki i zrobiłam kolejny. Więc skąd następujący:
-dwie garści płatków róż
-dwie szklanki


Płatki wymyć, delikatnie osuszyć i obciąć białe części przy płatku. Wrzucić do woreczka i dać na 30 min do zamrażalki. Potem wrzucamy do blendera. Następnie w misce ucieramy je razem z cukrem. Ale nie za mocno, tak by cukier nabrał lekko różowego koloru.  I drobinki płatków by nieposklejane. Suszymy w dość suchym miejscu, nie wilgotnym. Dzień, albo dwa, mieszając w ciągu dnia 3 razy cukier, by się mocno nie posklejał. 

A co potem ? Potem mamy gotowy cukier ;-)

 Idealny co herbatki, do wypieków, do czego macie ochotę.

9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.