To już mój kolejny pasztet jaki robi, tylko fakt jest taki, że ten dzisiejszy jest zrobiony pierwszy raz i na pewno nie ostatni! :)
Składniki:
- Ok 2kg mięsa w tym:
- 200g gotowanego boczku
- 500g wołowiny
- 500g wieprzowiny
- 300g wątróbki drobiowej
2marchewki
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść susz. grzybów borowików
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- liście laurowe
- oliwa z oliwek
- 3 małe bułki
- 300ml szklanka mleka
- 200ml wody
- sól
- pieprz
Wszystkie mięsa kroje w duże kostki i podsmażam na oliwie z
oliwek. Oprócz wątróbki !
Mięsa wrzucamy później do garnka i zalewamy woda tak by mięso
było w wodzie. Dodaje marchewki z obranymi i przekrojonymi na pół cebulami i
ząbkami czosnku.
Wrzucam do tego wcześniej namoczone grzyby. Sol, pieprz,
liście laurowe, ziele angielskie.
Mięsa maja być bardzo miękkie, wręcz rozwalające się.
Dorzucamy wtedy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15min. Odcedzamy wszystko.
Wywalamy ziele i liście. Ostudzamy mięso. Do niego dodajemy wcześniej zalane bułki mlekiem i woda odciskamy ich nadmiar. Wszystko mielimy (ja miele raz
można 3 razy). Po zmieleniu dodajemy gałki, mieszamy i smakujemy. Wtedy możemy
jeszcze doprawić sola i pieprzem. Potem dodaje 5 jajek do całości, mieszam
rękoma i nakładam do aluminiowych form keksowych.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160'C
przez 90 min.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz