środa, 11 listopada 2015

Pasztet Gosi czyli niezapomniany smak mięs z borowikami



To już mój kolejny pasztet jaki robi, tylko fakt jest taki, że ten dzisiejszy jest zrobiony pierwszy raz i na pewno nie ostatni! :)

 
Składniki:  
  • Ok 2kg mięsa w tym:  
  • 200g gotowanego boczku
  • 500g wołowiny
  • 500g wieprzowiny
  • 300g wątróbki drobiowej 2marchewki
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść susz. grzybów borowików
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • 3 małe bułki
  • 300ml szklanka mleka
  • 200ml wody
  • sól
  • pieprz

 





Wszystkie mięsa kroje w duże kostki i podsmażam na oliwie z oliwek. Oprócz wątróbki ! Mięsa wrzucamy później do garnka i zalewamy woda tak by mięso było w wodzie. Dodaje marchewki z obranymi i przekrojonymi na pół cebulami i ząbkami czosnku. Wrzucam do tego wcześniej namoczone grzyby. Sol, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Mięsa maja być bardzo miękkie, wręcz rozwalające się. Dorzucamy wtedy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15min. Odcedzamy wszystko. Wywalamy ziele i liście. Ostudzamy mięso. Do niego dodajemy wcześniej zalane bułki mlekiem i woda odciskamy ich nadmiar. Wszystko mielimy (ja miele raz można 3 razy). Po zmieleniu dodajemy gałki, mieszamy i smakujemy. Wtedy możemy jeszcze doprawić sola i pieprzem. Potem dodaje 5 jajek do całości, mieszam rękoma i nakładam do aluminiowych form keksowych. 

 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160'C przez 90 min. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.