niedziela, 8 listopada 2015

Krem dyniowo-szpinakowo-marchewkowy

Przyznaję bez bicia, że dopiero w tym roku postanowiłam poszaleć z dynią... i...?
nie żałuję! a teraz dodałam kilka składników i oczywiście wszystko pysznie smakowało.
Z resztą sami się przekonacie, jeśli spróbujecie.









Składniki:
2 kg dyni po obraniu (jak na zdjęciu, małe)
1 kg marchewki
3 garście szpinaku (liście świeże)
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
1/2 pęczku świeżej pietruszki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
pestki dynii



Dynię, marchewkę, czosnek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelnii z dodatkiem oliwy z oliwek. Bulion wlewamy do garnka, następnie wrzucamy podsmażone warzywa. Dodajemy zioła i pokrojoną świeżą pietruszkę. Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie odstawiamy z ognia, blenderujemy na krem. dodajemy sól, pieprz do smaku. Nakładamy i posypujemy pestkami dynii. 


Ostrzegam, wychodzi przepyszne i uzależnia :)

JESIENNA HERBATKA OWOCOWA

Do tego polecam na jesienne wieczory przepyszną herbatę. 4 torebki różne smaki. Ja dałam malinową z żurawiną, owoce leśne, owoce tropikalne i cytrynowe. Do tego obrane i pokrojone jabłko w kostkę. Zaparzamy ok 10 min i możemy rozkoszować się jej smakiem podczas jesiennych poranków albo zimnych wieczorów, nawet tych zimowych.

Smacznego 




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.