sobota, 21 kwietnia 2012

Chipsy ziemniaczane Feri ;)


Chipsy, zmora dzisiejszych czasów. Niestety niezdrowe – te sklepowe. My bardzooo lubimy, więc oprzeć się jest trudno. Dlatego ja robię swoje chipsy.



Jak sporządzić takie chipsy? Nic trudnego:
- 6 bardzo dużych ziemniaków (MEGA DUŻYCH)
- oliwa z oliwek
- sól morska

Ziemniaki obieramy i kroimy wedle życzenia. Ja na swoim skromnym przyrządzie zrobiłam proste, karbowane i patyczki.
Ważne, by potem rozsypać je na ścierce, by jak najwięcej wody wsiąkło w Nią. Następnie delikatnie każde z różnych rodzajów pokropić delikatnie oliwą, wymieszać i rozłożyć dość cienko na blaszce i piec w ok 210-220’C ok. 25-30 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Można też robić we frytkownicy, ale są wtedy robione w głębokim oleju.
Na koniec delikatnie solimy, możemy również użyć papryki ostrej by mieć inny smak, lub czosnku granulowanego. 



Świetnie smakują z sosem czosnkowym, przepisik na własny sos tutaj –> SOS CZOSNKOWY.

Ferinowe smacznego :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.