niedziela, 22 kwietnia 2012

Pogácsa -węgierska bułeczka nadziewana wg Feri ;-)


Pogácsa  - małe, niesłodkie drożdżowe, o warstwowej strukturze – bułeczki.
Mogą być maślane, serowe, ze skwarkami itp.
Ja postanowiłam zrobić nadziewane moim mixem. Nie ukrywam, że to moje jak i mojej rodzinki ulubiona przekąska. Rewelacyjna na śniadanie, kolacje, a nawet jak ktoś ma ochotę to na obiad. My mieliśmy właśnie na sobotnią kolację i jedli, aż im się uszka trzęsły- Poważnie ! ;-) Są naprawdę przepyszne! Troszkę roboty jest przy nich, ale warto.

Składniki na ciasto:
·         500 g mąki
·         50 g drożdży
·         5 łyżek oliwy
·         pół szklanki mleka
·         pół szklanki śmietany
·         3 łyżki cukru
·         1 jajko
·         szczypta sól morskiej

Farsz:
·         laska kiełbasy zwyczajnej
·         8 szt. dużych pieczarek
·         cebula
·         ząbek czosnku
·         papryka czerwona słodka w proszku
·         sól morska
·         pieprz kolorowy

Pomada:
·         1 rozbełtane jajko

Mleko podgrzać i ostudzić by było letnie. Dodać rozkruszone drożdże, cukier i część (250g) przesianej mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja nastawiam piekarnik by było ciepło w kuchni). Ciasto powinno wyrosnąć dwa razy tyle. Potem dajemy resztę przesianej mąki, oliwę, śmietanę sól i 1 jajko ( jajko wcześniej rozbełtać widelcem).
Ciasto dobrze wyrobić by odrywało się od rąk. Ale było lekkie i elastyczne. Rozwałkować na ok 1,5 cm pociąć wzdłuż i wszerz w paski. Następnie wykrawać kółka używając przy tym szklanki ( im większa średnica tym wygodniej). By zrobić jedną bułeczkę potrzebujemy dwie części. Na jedną nakładamy farsz. Zaraz powiem jak zrobić go. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.




 Farsz- czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle, ale wcześniej chwile dusimy z dodatkiem małej ilości wody. Tak samo robimy z cebulą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, smażymy w małej ilości oliwy. Jak wszystko ostygnie to łączmy razem, dodajemy sól, pieprz i paprykę. I farsz gotowy.

Na jedną część nakładamy farsz. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym na  180 ‘ C ok 25 min na złoty kolor.

Życzę wszystkim smacznego i gwarantuje, że posmakuje :)

2 komentarze:

  1. Ale kusisz Gosia! Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu są pyszne ;-))) I bardzoooo smaczne tak więc spróbuj :*

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.