Dziś coś z kuchni bułgarskiej coś, co Wam osobiście
polecam. REWELACJA!.
Koledna Pita - chlebkiem świątecznym, który robią na
Święta Bożego Narodzenia. Z racji tego, że nie lubię oliwek ( a można je dodać!)
moja koledna będzie o nie uboższa, ale… i tak jest bardzo smaczna. Idealna
wręcz do piwa i nie tylko.
Co do sera fety… w Polsce kojarzy się ze słonym
smakiem, a nie wiem czy wiecie, że prawdziwa grecka feta ma wręcz smak zwykłego
twarożku? Będą w Grecki takiego prawdziwego zakosztowałam i byłam w ciężkim
szoku :)
Składniki:
0.5 kg mąki pszennej
15 g drożdży
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
pół szklanki jogurtu
1 łyżeczka soli
farsz- 2 kostki ser feta
oliwa z oliwek do smarowania
Przyrządzanie:
Drożdże
rozkruszyć i zasypać cukrem. Potem dodać wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do
wyrośnięcia. By ciasta było dwa razy tyle. Dodać pozostałe składniki i
dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do
wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę. Ciasto podzielić na 3 równe części.
Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Pierwszy
placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/2 ilości pokruszonego sera feta
przykryć drugim plackiem. Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak torta - może
być mniej kawałków. Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego
końca. Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem. Tortownicę
przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200‘C
piec najlepiej na środku w piekarniku.
Tak wygląda całość (w środku z fetą już) |
Kroimy;) |
Zwijamy i układamy do formy |
I gotowe;-) |
Życzę
smacznego. Naprawdę warto !!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz