piątek, 20 kwietnia 2012

KOLEDNA PITA – (Pita Feri)

Dziś coś z kuchni bułgarskiej coś, co Wam osobiście polecam. REWELACJA!.
Koledna Pita - chlebkiem świątecznym, który robią na Święta Bożego Narodzenia. Z racji tego, że nie lubię oliwek ( a można je dodać!) moja koledna będzie o nie uboższa, ale… i tak jest bardzo smaczna. Idealna wręcz do piwa i nie tylko.

Co do sera fety… w Polsce kojarzy się ze słonym smakiem, a nie wiem czy wiecie, że prawdziwa grecka feta ma wręcz smak zwykłego twarożku? Będą w Grecki takiego prawdziwego zakosztowałam i byłam w ciężkim szoku :)


Składniki:
0.5 kg mąki pszennej
15 g drożdży
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
pół szklanki jogurtu
1 łyżeczka soli
farsz- 2 kostki ser feta
oliwa z oliwek do smarowania

Przyrządzanie:

Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Potem dodać wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. By ciasta było dwa razy tyle. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Pierwszy placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/2 ilości pokruszonego sera feta przykryć drugim plackiem. Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak torta - może być mniej kawałków. Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca. Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem. Tortownicę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200‘C piec najlepiej na środku w piekarniku.

Tak wygląda całość (w środku z fetą już)
Kroimy;)
Zwijamy i układamy do formy


I gotowe;-)


Życzę smacznego. Naprawdę warto !!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...