niedziela, 22 kwietnia 2012

Malinowo na wiosnę, czyli ciacha Feri


Tak sobie siedziałam i myślałam, co upiec, a że moja wyobraźnia potrafi czasem zadziwić. Tak jakoś zapachniało w myślach malinami mmhhhmm… no i wymyśliłam swoje ciacha. Masa malinowa nadaje ciachom lekkość, puszystość i doskonały orzeźwiający smak malin. 



Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
1 łyżka słodkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny Kasi
1 jajko

Składniki na warstwę serową:
0,5 kg masy serowej
2 jajka
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru

Masa malinowa i dekoracja:
-Masa śmietanowa o smaku malinowym np. dr Oetkera.
-500ml śmietanki 30%.
-Cukrowe motylki


Od razu mówię, piekę już któryś raz z tym przepisie i ciasto wychodzi rewelacyjne. Nigdy nie wyszedł mi zakalec! Więc do rzeczy: Wszystkie składniki suche dajemy do jednej miski wcześniej przesiane przez sitko, czyli mąkę, cukier puder, kakao gorzkie i słodkie, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę Kasię i siekamy drobno nożem, lub tak jak ja blenderem Wilton (ręczny siekacz). Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto jest o tyle fajne, iż nie trzeba dawać go to lodówki. Ważne by margaryna Kasia była z lodówki ani temp. pokojowej. 
Wyrobione ciasto wałkujemy na ok 1-2cm grubości, wykrawamy kółka ( ja do pieczenia będę używać kokilek średniej wielkości). 
Wkładamy ciasto do wcześniej wysmarowanych masłem lub margaryną kokilek (brzegi też smarujemy), wyklejamy również boki kokilek. Spód i boki nakłuwamy widelcem. Ważne by to zrobić, żeby ciasto nam się nie zdeformowało po upieczeniu. 



Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15-20 minut i dopiero na podpieczony spód nakładam masę serową. 

Masę serową kupuję gotową. Tą, którą używa się do serników, jednakże robię ją inaczej niż jak pod sernik. Ser miksuje z cukrem z wanilią, cukrem wanilinowym, a na koniec dodaję jajka ( można dodać jedno). Tak zrobioną masę nakładamy łącznie do ¾ kokilki. I wkładam do piekarnika na 170-180’C i piekę ok 50-60 min. Po upieczeniu wyciągam kokilki z ciastem do wystygnięcia.
Jak już całkiem wystygną delikatnie nożem jadę po obrzeżach tak by wyciągnąć nasze duże ciacha.

Na wierzch nakładamy masę śmietanową o smaku malinowy (łyżką lub używając rękawa). Ja użyłam gotowej, dodając tylko śmietanę 30% wg instrukcji na opakowaniu. Na koniec dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam cukrowych motylków.

Co najważniejsze smaki są złamane, czyli spód i masa serowa są lekko słodkie. Jeśli ktoś lubi na bardzo słodko może dodać więcej cukru. Ja jednak stonowałam, gdyż masa jest słodsza.



Zdjęcia są w różnych kolorach bo to zależy od światła. Kolor rzeczywisty masy to ciemny róż ;)

Życzę smacznego, naprawdę warto spróbować.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.