czwartek, 19 kwietnia 2012

Mazurki kajmakowo - orzechowe z migdałami

Wiem, wiem po świętach już dawno, ale muszę kiedyś wrzucić co robiłam na święta ;-)
Poza tym mazurki można robić zawsze, kiedy ma się ochotę ;-)

Uwielbiam kajmak (czyt. też masa krówkowa), tak więc ostrzegam że będzie kajmakowy zawrót głowy dzisiaj.

Sami oceńcie czy smakowite ;)

Wersja kajmak z orzechami - PYCHOTA!


I wersja kajmak, czekolada i migdały! ;-)


Lista składników

125 g margaryny np. Kasia ( uwielbiam ją!)
250 g mąki
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
2 łyżki wody

składniki na masę:
400 g masy kajmakowej (krówkową)
150 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany 12%

garść migdałów
150 g orzechów włoskich


Najpierw zagniatam kruche ciasto- mąkę, dodaję cukier puder, cukier wanilinowy i margarynę. Siekam nożem aż margaryna będzie w drobnych kawałkach. Dodaję jajko,wodę i zagniatam. Następnie wałkuję na papierze do pieczenia na prostokąt, możecie dorobić rant, ja przeciekłam na pół i zrobiłam dwa mniejsze. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Zostawiam by wystygło. Masę krówkową mieszam ze śmietaną. Roztapiam czekoladę i dodaję połowę do masy, mieszam. Smaruję masą kruchy spód, na to kładę orzechy i migdały i wedle fantazji dekorujemy.Z wierzchu polewam czekoladą (ta druga część roztopionej czekolady).

Polecam ;* I smacznego życzę !

2 komentarze:

  1. Piękne mazurki :) wyglądają pysznie i są cudnie udekorowane.... wspomnienie świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* miło słyszeć, one szybciutko zniknęły ze stołu ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.