Poza tym mazurki można robić zawsze, kiedy ma się ochotę ;-)
Uwielbiam kajmak (czyt. też masa krówkowa), tak więc ostrzegam że będzie kajmakowy zawrót głowy dzisiaj.
Sami oceńcie czy smakowite ;)
Wersja kajmak z orzechami - PYCHOTA!
I wersja kajmak, czekolada i migdały! ;-)
Lista składników
125 g margaryny np. Kasia ( uwielbiam ją!)
250 g mąki
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
2 łyżki wody
składniki na masę:
400 g masy kajmakowej (krówkową)
150 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany 12%
garść migdałów
Najpierw zagniatam kruche ciasto- mąkę, dodaję cukier puder, cukier wanilinowy i margarynę. Siekam nożem aż margaryna będzie w drobnych kawałkach. Dodaję jajko,wodę i zagniatam. Następnie wałkuję na papierze do pieczenia na prostokąt, możecie dorobić rant, ja przeciekłam na pół i zrobiłam dwa mniejsze. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Zostawiam by wystygło. Masę krówkową mieszam ze śmietaną. Roztapiam czekoladę i dodaję połowę do masy, mieszam. Smaruję masą kruchy spód, na to kładę orzechy i migdały i wedle fantazji dekorujemy.Z wierzchu polewam czekoladą (ta druga część roztopionej czekolady).
Polecam ;* I smacznego życzę !
Piękne mazurki :) wyglądają pysznie i są cudnie udekorowane.... wspomnienie świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* miło słyszeć, one szybciutko zniknęły ze stołu ;)
Usuń