trufelki czekoladowe, nazwa taka elitarna, ale słodkość niesamowita, które są idealne jako deser oraz na prezent. Zrobicie cudowną bombonierkę ;) Dzisiejsze trufelki to tak coś ala małe bajaderki, ciastka z resztek i okruszków. Ja proponuję zrobić zwykłe maślane herbatki ;-)
Składniki :
75 g margaryny Kasia
300 g pokruszonych ciastek
150 g serka mascarpone
160 g czekolady roztopionej np. mlecznej lub gorzkiej
1 łyżeczka cukru wanilinowy
Do oblania trufli:
100 g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao ciemnego
1 łyżka oliwy z oliwek
perełki białe Wilton
Herbatniki kruszę w malaxerze i wrzucam do miski. Dodaję ser mascarpone (może być
twarożek, jogurt,serek homogenizowany), roztopioną czekoladę z roztopioną Kasią i cukier wanilinowy.
Zagniatam ciasto, może być lepkie. Można schować do lodówki na 10-20 minut,by
ułatwić sobie formowanie kulek. Ja nie musiałam. Zanurzam każdą kulkę w roztopionej czekoladzie wymieszanej z oliwą,
lekko stukam o rant widelcem by spłynął nadmiar czekolady.
Układam na papierze do pieczenia, dekoruję z wierzchu i chowam do
lodówki na przynajmniej 2 godziny aż czekolada zastygnie. Tylko po 1h ja układam perełki jak jeszczenie jest zastygnięta.Wkładamy do
papilotek.
Smacznego ;)))) Są naprawdę pyszne!!!
życzę wszystkim smacznego!! ;) naprawdę łatwe i proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńNo to w weekend robię trufelki :D
OdpowiedzUsuńAniu smacznego, naprawdę wartoooooooooooooo :)
Usuńśliczne czekoladki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie :*
Usuńps. polecam usunąć weryfikacje obrazkową przy komentarzach :) wtedy nchętniej i łatwiej będzie można się wpisywać :)
OdpowiedzUsuńJosia kochana ty moja, bardzo Ci dziękuję za ważne infooooo ;-) już zmieniłam :* Dziękuję jeszcze raz.
Usuń