piątek, 20 kwietnia 2012

Muffiny ZAJĄCZKI -świąteczne, nieświąteczne ;-)

Kto dziś nie zna muffin ? ;-)

Muffinki, muffiny to ciastko w kształcie babeczek z kuchni angielskiej bardzo popularne w Ameryce, Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii i Kanadzie.

Pamiętam do dziś moje pierwsze muffiny, zapewne je wstawię tutaj niebawem ;)
Ale do rzeczy, chciałam zrobić na święta jakieś fajne, to zrobiłam. Dodatkowo zamieściłam je na stronie tutaj bo jakiś konkursik był, więc z ciekawości dodałam ;-)



Składniki na 12 muffin:
·  250 g mąki pszennej
·  1 ½  łyżeczka proszku do pieczenia
·  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
·  3 łyżki jasnego brązowego cukru
·  50 g masła, roztopionego
·  10 łyżek mleka
·  2 jajka
·  2 łyżki kakao

 Składniki na budyń:
·  1 szklanki mleka;
·  1 łyżki mąki ziemniaczanej;
·  1 łyżki cukru;
·  1 łyżeczka masła;
·  ½ cukier wanilinowy;

 Dekoracja- Zajączki:
·  żółty lukier
·  wiórki kokosowe
·  PISAK JADALNY
·  dużych pianek marshmallows -JOJO
·  Polewa mleczna czekolada




Przyrządzenie muffin:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę pszenną, proszek i sodę przesiać, dodajemy masło i dobrze wymieszamy. W osobnym naczyniu wymiksować jajka, dodać cukier i mleko. Dodać do reszty składników i wymieszać, tylko nie długo.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich łyżkę ciasta, pod dajemy łyżkę budyniu (składniki i sposób przyrządzenia będzie poniżej). Do reszty ciasta dodajemy kakao i odrobinkę mleka. Miksujemy. I zalewamy po 1 łyżce do każdej papilotki. Pamiętajmy by były zapełnione 2/3 papilotki, nie całkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Wyjąć i zostawić do wystudzić.

Przyrządzanie budyniu:

Odlej pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy. Możemy też użyć gotowego budyniu.

Wykonanie dekoracji:
Ostygniętych muffin oblewamy żółtym lukrem zrobionym według instrukcji na opakowaniu. Posypujemy wiórkami. Oczka z polewy, robimy kropeczki wylewając na wieczko plastikowe np.  po serku. Wkładamy do zamrażarki by zastygło. Po 10 min wyciągamy i mamy gotowe oczka. Uszka robimy z pianek docinając nożyczkami bu uszy były delikatnie spiczaste-nabijamy na wykałaczki i wbijamy w muffiny. Nosek robimy z różowej części pianki, formując kuleczkę, a policzki z białej części pianki robiąc trójkąciki. Wąsiki robimy pisakiem malujemy paski.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.