Kto dziś nie zna muffin ? ;-)
Muffinki, muffiny to ciastko w kształcie babeczek z kuchni angielskiej bardzo popularne w
Ameryce, Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii i Kanadzie.
Pamiętam do dziś moje pierwsze muffiny, zapewne je wstawię tutaj niebawem
;)
Ale do rzeczy, chciałam zrobić na święta jakieś fajne, to zrobiłam.
Dodatkowo zamieściłam je na stronie tutaj bo jakiś konkursik był, więc z ciekawości
dodałam ;-)
Składniki na 12 muffin:
· 250 g mąki pszennej
· 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
· 3 łyżki jasnego brązowego cukru
· 50 g masła, roztopionego
· 10 łyżek mleka
· 2 jajka
· 2 łyżki kakao
Składniki na budyń:
· 1 szklanki mleka;
· 1 łyżki mąki ziemniaczanej;
· 1 łyżki cukru;
· 1 łyżeczka masła;
· ½ cukier wanilinowy;
Dekoracja- Zajączki:
· żółty lukier
· wiórki kokosowe
· PISAK JADALNY
· dużych pianek marshmallows -JOJO
· Polewa mleczna czekolada
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę pszenną, proszek i sodę przesiać, dodajemy masło i dobrze wymieszamy. W osobnym naczyniu wymiksować jajka, dodać cukier i mleko. Dodać do reszty składników i wymieszać, tylko nie długo.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich łyżkę ciasta, pod dajemy łyżkę budyniu (składniki i sposób przyrządzenia będzie poniżej). Do reszty ciasta dodajemy kakao i odrobinkę mleka. Miksujemy. I zalewamy po 1 łyżce do każdej papilotki. Pamiętajmy by były zapełnione 2/3 papilotki, nie całkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Wyjąć i zostawić do wystudzić.
Przyrządzanie budyniu:
Odlej pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy. Możemy też użyć gotowego budyniu.
Wykonanie dekoracji:
Ostygniętych muffin oblewamy żółtym lukrem zrobionym według instrukcji na opakowaniu. Posypujemy wiórkami. Oczka z polewy, robimy kropeczki wylewając na wieczko plastikowe np. po serku. Wkładamy do zamrażarki by zastygło. Po 10 min wyciągamy i mamy gotowe oczka. Uszka robimy z pianek docinając nożyczkami bu uszy były delikatnie spiczaste-nabijamy na wykałaczki i wbijamy w muffiny. Nosek robimy z różowej części pianki, formując kuleczkę, a policzki z białej części pianki robiąc trójkąciki. Wąsiki robimy pisakiem malujemy paski.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz