niedziela, 17 czerwca 2012

Elegancja francja - Śmietanowo-orzechowo na cieście francuskim ;)


Od razu mówię, ciasto robi się ok. 12 h, ale smak jest niezastąpiony, poza tym możemy zamrozić je. Oryginalne przepisy zamiast margaryny polecają masło. Dla Mnie jednak wariat margaryny Kasi był tańszy i ciasto i tak czy tak wyszło pyszne. Można też kupić ciasto mrożone, ale ja nie próbowałam na takim więc nie wiem jak smakuje :)


Ciasto (ok. pół kg): 
200 g margaryny Kasia
100 ml wody
200 g mąki pszennej mąki
1/2 łyżeczka soli
50 g margaryny KASI roztopionej w rondelku

Do dekoracji:
400ml śmietanki 30%
masę śmietanową czekoladową
35g orzechów arachidowych

Przyrządzenie:
Ciasto- Do miski wsypać: mąkę wcześniej przesianą, dodać wodę, sól i roztopioną wcześniej margarynę Kasię. I mieszamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto tak by się nie kleiło. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na ok. 2h.Wyjmuję z lodówki i wałkujemy na kształt prawie kwadratu. Na środku ciasta kładziemy kostkę margaryny Kasi, zwijamy delikatnie ją ciastem na kształt koperty i wałkujemy, formując w ten sposób długi prostokąt. Ciasto składamy na trzy i do schłodzenia na ok. 1,5-2h. Wyciągamy i znów wałkujemy, tak by był długi, by swobodnie można było go złożyć na trzy. I znów do lodówki do schłodzenia. Tą czynność trzeba powtórzyć w sumie 6 razy, jest to wydłużone w czasie ale naprawdę warto. Po tym czasie ciasto będziemy mieć gotowe. Ważne, by przed użyciem było dobrze schłodzone. 





Po schłodzeniu i rozwałkowaniu na prostokąt kroimy w paseczki. Każdy paseczek zawijamy według uznania ;-) Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 210’C i u Mnie jest to pieczenia ok. 20 min. Aż do zarumienienia, trzeba sobie od czasu do czasu zaglądnąć, by od spodu ciasto się nie spaliło lub bardzo mocno spiekło. Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia. 



Śmietankę kremówkę ubijamy. Następnie 1/2 odkładamy wkładamy do lodówki a do drugiej wkładamy masę śmietanową czekoladową ( w proszku)i miksujemy. Następnie wkładamy białą ubitą śmietanę do rękawa i nakładamy na każde ciastko, a potem tak samo robimy z masą czekoladową. Zdobienie dowolne. A na wierzch posypujemy orzechami, które wcześniej obraliśmy i w siateczce rozwałkowaliśmy na małe kawałki. 


Są to pyszne i lekkie ciasteczka, polecam!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.