wtorek, 17 lipca 2012

Pierś kurczaka w oliwie z camembertem, papryką i ziołami w cieście francuskim.

Pierś kurczaka? Oliwa z oliwek? Ser camembert? Papryka? Ciasto francuskie? Zioła? I co dalej ? Nie macie pomysłu? ;-)
Ja mam. Uwielbiam danie, które Wam przedstawię. Jest proste, ciekawe, oryginalne i co najważniejsze?? PRZEPYSZNE. Wcale nie naciągam tych słów. Robiłam już kilka razy dla rodzinki, znajomych. Zrobiło furorę na urodzinach synka i chrzcinach mojego chrześniaka. Każdy chciał przepis!
   
Jesteście zwolenniczką używania oliwy, jednak nie tak od razu to nastąpiło. Zawsze w domu rodzinnym królował olej słonecznikowy czy rzepakowy. Przyznam, że jakieś 2 lata temu, postanowiłam kupić oliwę z oliwek. Tak niektórzy zachwalali, że danie lepiej smakuje i muszę się z tym zgodzić ! Bez dwóch zdań. Odkąd zrobiłam i zjadłam potrawę z dodatkiem oliwy, a nie oleju to powiem Wam jedno, o oleju zapomniałam.  Ale do sedna, dam Wam przepis na pychotkę!

Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-jedna czerwona papryka
-ciasto francuskie
- 2 opak. sera camembert naturalnego
-1/4 szklanki  oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
-papryka słodka i ostra (sypka), pieprz.

 
Pierś myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w paseczki. Kawałki piersi posypujemy delikatnie pieprzem, papryką słodką i ostrą z obydwu stron. Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy zioła prowansalskie i mieszamy.  
Do tak przygotowanej oliwy wkładamy kawałki piersi kurczaka. Paprykę czerwoną przekrajemy w pół, pozbawiamy środka, myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.  Ser camembert również kroimy w paski. 
Ciasto francuskie albo kupujemy,  albo tak jak ja robimy samemu. Tylko pamiętajmy, robienie ciasta francuskiego jest czasochłonne i robi się praktycznie cały dzień.
Jak pamiętajcie, już podawałam 
Ciasto kroimy na prostokątne kawałki ( z jednego opak. wychodzi 8 szt.). Na każdy nakładamy po dwa kawałki camembertu, na to po dwa kawałeczki piersi kurczaka nasączone w oliwie z przyprawami. Na wierzch dwa paseczki papryki i ciasto delikatnie sklejamy z  jednej strony i z drugiej. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180’C ok 30 min. Możemy jeść na gorąco lub po ostygnięciu. Do smaku delikatnie posolić.




Gwarantuję, z pewnością posmakuje Wam !



3 komentarze:

  1. Super pomysł. Uwielbiam ciasto francuskie i możliwości jakie stwarza. żaczęło się od tego, że mój znajomuy mi takie zaserwował z serem kozim i oliwką , a teraz kombinuję ile się da. Bardzo fajny pomysł na kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marto ;-) Ważne, by mieć głowę pełną pomysłów ;-)

      Usuń
  2. ciasto francuskie i kurczak? ale naprawdę bardzo smaczne połączenie, a do tego polecam dressingi Develey, zwłaszcza ziołowy i jogurtowy - są bardzo delikatne w smaku ale i bardzo dobrze łączą się z mięsem jak i pieczywem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.