Pierś kurczaka?
Oliwa z oliwek? Ser camembert? Papryka? Ciasto francuskie? Zioła? I co dalej ?
Nie macie pomysłu? ;-)
Ja mam.
Uwielbiam danie, które Wam przedstawię. Jest proste, ciekawe, oryginalne i co
najważniejsze?? PRZEPYSZNE. Wcale nie naciągam tych słów. Robiłam już kilka
razy dla rodzinki, znajomych. Zrobiło furorę na urodzinach synka i chrzcinach
mojego chrześniaka. Każdy chciał przepis!
Jesteście
zwolenniczką używania oliwy, jednak nie tak od razu to nastąpiło. Zawsze w domu
rodzinnym królował olej słonecznikowy czy rzepakowy. Przyznam, że jakieś 2 lata
temu, postanowiłam kupić oliwę z oliwek. Tak niektórzy zachwalali, że danie
lepiej smakuje i muszę się z tym zgodzić ! Bez dwóch zdań. Odkąd zrobiłam i
zjadłam potrawę z dodatkiem oliwy, a nie oleju to powiem Wam jedno, o oleju
zapomniałam. Ale do sedna, dam Wam przepis na pychotkę!
Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-jedna czerwona papryka
-ciasto francuskie
- 2 opak. sera camembert naturalnego
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
-papryka słodka i ostra (sypka), pieprz.
Pierś myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w
paseczki. Kawałki piersi posypujemy delikatnie pieprzem, papryką słodką i
ostrą z obydwu stron. Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy zioła prowansalskie i
mieszamy.
Do tak przygotowanej oliwy wkładamy kawałki piersi kurczaka. Paprykę czerwoną przekrajemy w pół, pozbawiamy środka, myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Ser camembert również kroimy w paski.
Ciasto francuskie albo kupujemy, albo tak jak ja robimy samemu.
Tylko pamiętajmy, robienie ciasta francuskiego jest czasochłonne i robi się
praktycznie cały dzień.
Jak pamiętajcie, już podawałam
Ciasto kroimy na prostokątne kawałki ( z jednego opak. wychodzi
8 szt.). Na każdy nakładamy po dwa kawałki camembertu, na to po dwa kawałeczki
piersi kurczaka nasączone w oliwie z przyprawami. Na wierzch dwa paseczki
papryki i ciasto delikatnie sklejamy z jednej
strony i z drugiej. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
w 180’C ok 30 min. Możemy jeść na gorąco lub po ostygnięciu. Do smaku delikatnie
posolić.
Gwarantuję, z pewnością posmakuje Wam !
Super pomysł. Uwielbiam ciasto francuskie i możliwości jakie stwarza. żaczęło się od tego, że mój znajomuy mi takie zaserwował z serem kozim i oliwką , a teraz kombinuję ile się da. Bardzo fajny pomysł na kurczaka.
OdpowiedzUsuńDziękuję Marto ;-) Ważne, by mieć głowę pełną pomysłów ;-)
Usuńciasto francuskie i kurczak? ale naprawdę bardzo smaczne połączenie, a do tego polecam dressingi Develey, zwłaszcza ziołowy i jogurtowy - są bardzo delikatne w smaku ale i bardzo dobrze łączą się z mięsem jak i pieczywem
OdpowiedzUsuń