środa, 18 lipca 2012

Sola panierowana w kwiatach bławatka w sosie musztardowo -chili.



Właśnie jest sezon bławatków, częściej używana nazwa chabrów, to postanowiłam zrobić coś, co lubię. Połączyć rybę z tymi oto kwiatami. Masa witamin i soli mineralnych, jakie daje nam bławatek w połączeniu z rybą Solą daje nam pyszne zdrowe jedzonko, do tego kasza jęczmienna wymieszana z buraczkami.

Procedurę zbioru, suszenia itp. Podawałam już w innym poście, a mianowicie tym : Chaber bławatek- zbiory, suszenie.






Składniki na rybę:
- 4 średnie płaty (filety) Soli
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól morska, pieprz kolorowy
- garść suszonych płatków bławatka (do panierowania)
-oliwa z oliwek do pieczenia ryby

Składniki na sos:
- 4 papryczki chili
-4 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
-5 łyżek oliwy z oliwek 
-płaska łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
-łyżka octu winnego.

Dodatkowo:
-3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
-4 łyżki buraczków
- świeży cząber
-sól morska

Rybę myjemy, osuszamy, delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi z obu stron. Następnie wszystkie składniki na sos miksujemy. Przelewamy sos do rondelka i gotujemy na małym ogniu ok 8 min. W tak gotowym sosie musztardowo –chili panierujemy rybę, a następnie obsypujemy delikatnie płatkami bławatka z każdej strony. Ryba może nam się delikatnie rozwalać, ale właśnie w tym cały sęk, bo na patelni możemy sobie ją formować w dowolny sposób. Smażymy na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor.

Dodatkowo możemy podawać z kaszą zabarwioną buraczkami. Buraczki miksujemy w blenderze i dodajemy do ugotowanej kaszy, która gotowała się w osolonej wodzie. Kaszę z buraczkami mieszamy i nakładamy na talerz. Ja użyłam foremki gwiazdki do ciastek, by na talerzy było nie tyle kolorowo, co i estetycznie. Dekorujemy świeżym cząbrem. Jak ktoś nie ma, może być koper.



Życzę wszystkim smacznego.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...