poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Jagodowa rolada z białą czekoladą


Dziś pora, na kolejną roladę ;-) Tym razem jagodową z białą czekoladą i jagodami.
Pyszna, puszysta, delikatna ze śmietanowym wnętrzem, w których ukryte są jagody.

Podobnie jak: rolada malinowa, rozeszła się w tempie expresowym ;)

Składniki:
4 jajka
2 łyżeczki zimnej przegotowanej wody
65g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
55g mąki pszennej tortowej
55g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki rozdrobionych jagód

Masa:
1 szklanka umytych o odsączonych z wody jagód
250g śmietanki  30%
6 dużych łyżek (kopiate łyżki) jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
2 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka margaryny do pieczenia
kilkanaście jagód do ozdoby
cukier puder do posypania rolady

Białka ubijamy na sztywno, w między czasie dodając łyżkę zimnej przegotowanej wody.
Następnie stopniowo, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana nie będzie odrywać się od spodu miski. A następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy już na małych obrotach. Dodajemy 2 łyżki jagód, które wcześniej dałam do blendera. Sok z nich zmieni roladzie kolor.
Obie mąki mieszamy razem z proszkiem od pieczenia, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, które już ręcznie mieszamy.

Używam dużej płaskiej prostokątnej blachy, na którą nakładamy papier do pieczenia.
Rozprowadzamy ciasto tak by było równomiernie rozłożone. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 20 minut.

Upieczone ciasto wyciągamy, nakładamy na górę zwilżoną wodą ściereczkę. Na to deseczkę (ja tak robię) i odwracamy ciasto do góry nogami. Następnie odkładamy blachę, poprawiamy papier na cieście tak by przewrócona góra ciasta leżała równomiernie. I na ten papier do pieczenia kładziemy drugą zwilżoną ściereczkę. W ten sposób kładziemy do wystygnięcia. Robimy to po to, by ciasto nam się łatwiej zrolowało.

Śmietankę 30% ubijamy, dodajemy cukier wanilinowy. Z ostygniętego ciasto delikatnie zdejmujemy papier i nakładamy gotową masę. Posypujemy jagodami. Pamiętajmy by zostawić z każdej strony czyste brzegi, masa nie będzie się nam wylewać z rolowanego ciasta. Czekolada rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę margaryny Kasi. Polewamy równomiernie czekoladą i posypujemy od razu jagodami. Odstawiamy do lodówki na całą noc.

10 komentarzy:

  1. Ale mi smaka zrobiłaś Gosia na taką roladę!!! Zjadłabym kawałek, a tu w Oslo nie mamy piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię połączenie białej czekolady i jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm! Wygląda bardzo apetycznie :) kradnę kawałeczek! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda i ta biała czekolada! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.