Dziś pora, na
kolejną roladę ;-) Tym razem jagodową z białą czekoladą i jagodami.
Pyszna, puszysta,
delikatna ze śmietanowym wnętrzem, w których ukryte są jagody.
Podobnie jak:
rolada malinowa, rozeszła się w tempie expresowym ;)
Składniki:
4 jajka
2 łyżeczki zimnej przegotowanej wody
65g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
55g mąki pszennej tortowej
55g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki zimnej przegotowanej wody
65g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
55g mąki pszennej tortowej
55g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki
rozdrobionych jagód
Masa:
1 szklanka umytych o odsączonych z wody jagód
250g śmietanki 30%
6 dużych łyżek (kopiate łyżki) jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
waniliowego
Dodatkowo:
2 tabliczki białej
czekolady
1 łyżeczka
margaryny do pieczenia
kilkanaście jagód do ozdoby
cukier puder do posypania rolady
kilkanaście jagód do ozdoby
cukier puder do posypania rolady
Następnie
stopniowo, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana
nie będzie odrywać się od spodu miski. A następnie dodajemy po jednym żółtku i
miksujemy już na małych obrotach. Dodajemy 2 łyżki jagód, które wcześniej dałam do
blendera. Sok z nich zmieni roladzie kolor.
Obie mąki mieszamy
razem z proszkiem od pieczenia, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta,
które już ręcznie mieszamy.
Używam dużej płaskiej
prostokątnej blachy, na którą nakładamy papier do pieczenia.
Rozprowadzamy ciasto tak by było równomiernie rozłożone. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 20 minut.
Rozprowadzamy ciasto tak by było równomiernie rozłożone. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 20 minut.
Upieczone ciasto
wyciągamy, nakładamy na górę zwilżoną wodą ściereczkę. Na to deseczkę (ja tak
robię) i odwracamy ciasto do góry nogami. Następnie odkładamy blachę,
poprawiamy papier na cieście tak by przewrócona góra ciasta leżała
równomiernie. I na ten papier do pieczenia kładziemy drugą zwilżoną ściereczkę.
W ten sposób kładziemy do wystygnięcia. Robimy to po to, by ciasto nam się
łatwiej zrolowało.
Śmietankę 30% ubijamy, dodajemy cukier wanilinowy. Z
ostygniętego ciasto delikatnie zdejmujemy papier i nakładamy gotową masę.
Posypujemy jagodami. Pamiętajmy by zostawić z każdej strony czyste brzegi, masa
nie będzie się nam wylewać z rolowanego ciasta. Czekolada rozpuszczamy w
kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę margaryny Kasi. Polewamy równomiernie czekoladą
i posypujemy od razu jagodami. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Ale mi smaka zrobiłaś Gosia na taką roladę!!! Zjadłabym kawałek, a tu w Oslo nie mamy piekarnika :(
OdpowiedzUsuńOjoj żałuję Anuś :(
Usuńlubię połączenie białej czekolady i jagód :)
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie polubiłam ;-))
UsuńMmmm! Wygląda bardzo apetycznie :) kradnę kawałeczek! :))
OdpowiedzUsuńKradnij Emcia :D
UsuńZałapię się na kawałek? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście ;-)
UsuńŚwietnie wygląda
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda i ta biała czekolada! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń