poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Konfitura z róży


Witajcie, wybaczcie dłuuuugą nieobecność, mam sporo smakołyków i sporo zaległości :)
Wybaczcie. Więc nadrabiam, u mnie sezon róży jeszcze się nie zakończył. Zrobiłam ostatnio konfiturę z róży i jeszcze mi troszkę tej róży zostało, zobaczymy co zrobię.



Tak więc konfiturka róża była zrobiona z:
5 garści płatków róż
3 kieliszki wody
2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny





Różę oczyszczamy w sposób podany we wcześniejszym poście: Cukier różany.
Na patelni smażymy zblenederowane płatki róży z cukrem. Na sam koniec dodajemy sok ze świeżej cytryny.  Ok 10-15 min na małym ogniu, i dajemy do czystych słoików, zakręcamy i przewracamy do góry dnem na 30 min. Polecam.

Smacznego, nadzienie jest pyszne do ciast i nadzienia do pączków.

5 komentarzy:

  1. Też bym chętnie zjadła taką różaną konfiturę. Szkoda tylko, ze koło mnie nie ma dzikiej róży.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o poprawne wklejenie banerka ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.