niedziela, 19 sierpnia 2012

Podniebny raj brzoskwiń i borówek


Kolejny tort, to tort zrobiony na moje urodziny ;-) W podniebnym raju brzoskwiń, malin i borówki amerykańskiej. Smak ciasta wręcz idealny ;) Mojej rodzince smakowało. 

Składniki na ciasto:
150 g margaryny
150 g cukru
1 pełna szklanka mąki tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao ciemne gorzkie

Masa:
400ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:
szklanka borówek amerykańskich;
puszka brzoskwiń;
kilka sztuk malin


Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jajku. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia uprzednio przesiany przez sitko. Po wyrobieniu masy, dzielimy na pół. I do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy chwile. Nakładamy ciasto po łyżce z każdej masy na około w tortownicy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, potem mieszamy delikatnie całość. Wyrównujemy ciasto i pieczemy 30 min. W temp. 190’C.   Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia i kroimy wzdłuż.
Śmietanę kremówkę ubijamy i część nakładamy na jeden spód, na którym układamy odsączane brzoskwinie, pokrojone w paski. Na środek dajemy pół szklanki borówek. Nakładamy na to drugi spód i również nakładamy śmietanę, brzoskwinie i borówki w środek oraz po bokach i jeszcze maliny.  Wkładamy ciasto na ok. 2h do lodówki. Polecam osobiście na całą noc.
Torcik jest pyszny, prosty i szybki!




Tu synuś pomagał mi dmuchać świeczki ;-)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.