niedziela, 19 sierpnia 2012

Śmietanowiec ze śliwkami


Czas nadrobić zaległości więc wstawiamy śmietanowiec ze śliwkami. Powiem wam, że debiut i bardzo pyszny debiut plus połączenie! ;) Szczerze, polecam! Użyłam tych czerwonych śliwek.


Ciasto:
160 g margaryny Kasi
160 g cukru
1 pełna szklanka mąki tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ciemne gorzkie

Masa:
250ml śmietany kremówki 30%
galaretka owoce leśne
Dodatkowo:
500g śliwek


Margarynę Kasię ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jajku. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia uprzednio przesiany przez sitko. Po wyrobieniu masy, dzielimy na pół. I do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy chwile. Nakładamy ciasto po łyżce z każdej masy na około w tortownicy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto i pieczemy 30 min. W temp. 190’C.   Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia.
Śliwki myjemy, przekrawamy na ćwiartki, odpestkowywyjemy. Galaretkę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody.  Jak galaretka przestygnie to do niej wkładamy ćwiartki śliwki, wyciągając potem każda na deseczkę. 

Pozostają część galaretki która zostanie ( ok. 200ml) wlewamy do wcześniej ubitej śmietany kremówki. Powstaniem nam dzięki temu piękna różowa masa śmietanowa. Ciasto wystudzone przekładamy znów do tortownicy. Na górą ciasta wykładamy masę śmietanową. Wkładamy na ok 40 min do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i układamy nasze wcześniej przygotowane śliwki. Odstawiamy do lodówki na ok 2h. A jak jest możliwość, to na całą noc. 


Życzę smacznego, warty polecenia !Cudownie smakuje ze śliwkami.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wystąpił błąd w tym gadżecie.