Czas nadrobić zaległości więc wstawiamy śmietanowiec
ze śliwkami. Powiem wam, że debiut i bardzo pyszny debiut plus połączenie! ;) Szczerze,
polecam! Użyłam tych czerwonych śliwek.
Ciasto:
160 g margaryny Kasi
160 g cukru
1 pełna szklanka mąki tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ciemne gorzkie
Masa:
250ml śmietany kremówki 30%
galaretka owoce leśne
160 g margaryny Kasi
160 g cukru
1 pełna szklanka mąki tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ciemne gorzkie
Masa:
250ml śmietany kremówki 30%
galaretka owoce leśne
Dodatkowo:
500g śliwek
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jajku. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia uprzednio przesiany przez sitko. Po wyrobieniu masy, dzielimy na pół. I do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy chwile. Nakładamy ciasto po łyżce z każdej masy na około w tortownicy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto i pieczemy 30 min. W temp. 190’C. Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia.
500g śliwek
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jajku. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia uprzednio przesiany przez sitko. Po wyrobieniu masy, dzielimy na pół. I do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy chwile. Nakładamy ciasto po łyżce z każdej masy na około w tortownicy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto i pieczemy 30 min. W temp. 190’C. Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia.
Śliwki myjemy, przekrawamy na ćwiartki,
odpestkowywyjemy. Galaretkę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Jak galaretka przestygnie to do niej wkładamy
ćwiartki śliwki, wyciągając potem każda na deseczkę.
Pozostają część galaretki
która zostanie ( ok. 200ml) wlewamy do wcześniej ubitej śmietany kremówki.
Powstaniem nam dzięki temu piękna różowa masa śmietanowa. Ciasto wystudzone
przekładamy znów do tortownicy. Na górą ciasta wykładamy masę śmietanową.
Wkładamy na ok 40 min do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i układamy nasze
wcześniej przygotowane śliwki. Odstawiamy do lodówki na ok 2h. A jak jest
możliwość, to na całą noc.
Życzę smacznego, warty polecenia !Cudownie smakuje ze
śliwkami.
jaki on musi być pyszny *.*
OdpowiedzUsuń