środa, 18 kwietnia 2012

Trufle czekoladowe

Trufle....
trufelki czekoladowe, nazwa taka elitarna, ale słodkość niesamowita, które są idealne jako deser oraz na prezent. Zrobicie cudowną bombonierkę ;) Dzisiejsze trufelki to tak coś ala małe bajaderki, ciastka z resztek i okruszków. Ja proponuję zrobić zwykłe maślane herbatki ;-)





Składniki :

75 g margaryny Kasia
300 g pokruszonych ciastek
150 g serka mascarpone
160 g czekolady roztopionej np. mlecznej lub gorzkiej
1 łyżeczka cukru wanilinowy

Do oblania trufli:

100 g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao ciemnego
1 łyżka oliwy z oliwek

perełki białe Wilton

Herbatniki kruszę w malaxerze  i wrzucam do miski. Dodaję ser mascarpone (może być twarożek, jogurt,serek homogenizowany), roztopioną czekoladę z roztopioną Kasią i cukier wanilinowy. Zagniatam ciasto, może być lepkie. Można schować do lodówki na 10-20 minut,by ułatwić sobie formowanie kulek. Ja nie musiałam. Zanurzam każdą kulkę w roztopionej czekoladzie wymieszanej z oliwą, lekko stukam o rant widelcem by spłynął nadmiar czekolady. Układam na papierze do pieczenia, dekoruję z wierzchu i chowam do lodówki na przynajmniej 2 godziny aż czekolada zastygnie. Tylko po 1h ja układam perełki jak jeszczenie jest zastygnięta.Wkładamy do papilotek.

Smacznego ;)))) Są naprawdę pyszne!!!

7 komentarzy:

  1. życzę wszystkim smacznego!! ;) naprawdę łatwe i proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ps. polecam usunąć weryfikacje obrazkową przy komentarzach :) wtedy nchętniej i łatwiej będzie można się wpisywać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Josia kochana ty moja, bardzo Ci dziękuję za ważne infooooo ;-) już zmieniłam :* Dziękuję jeszcze raz.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...